Vragen

Vragen en antwoorden

Mensen hebben nogal wat vragen bij tantra in het algemeen en bij onze massages in het bijzonder.

Op deze pagina vind je alvast heel wat antwoorden.

Staat je vraag er niet bij, stel die dan gerust via e-mail.Wat is tantra?

Tantra is een van oorsprong oosterse spirituele leer, waarvan de wortels meer dan duizend jaar teruggaan. Anders dan de meeste religies en spirituele stromingen aanvaardt tantra het lichaam en de seksuele energie volledig, en ziet deze zelfs als een toegangspoort tot een hoger bewustzijn. Het is een weg van totale aanvaarding van alle aspecten van het leven, een volkomen 'JA' tegen elke ervaring, een non-duale levensvisie die stelt dat bevrijding hier en nu in dit leven mogelijk is en daar de technieken voor aanreikt. Door beoefening van de tantra ga je weer helemaal deelnemen aan het leven, ga je je volledige potentieel benutten en gaat je levensenergie volop door je heen stromen. 


Wat is een tantrische massage?

Een tantrische massage is een massage van het hele lichaam, gegeven in totale meditatieve aandacht. Door de aanraking vanuit het hart en in verbinding kan deze helend werken. De ontvanger kan hierdoor oude emoties loslaten en de vrijheid ervaren van bewustzijn in het hier-en-nu. Door een tantrische massage kom je weer in contact met jezelf, herstel je de eenheid van lichaam, gevoel en geest. Waar de levensenergie vastzit wordt die losgemaakt, waar weinig gevoel is wordt intens wakker gemaakt, waar een teveel aan energie is opgestapeld wordt die verspreid ...


Hoe verloopt je afspraak?

Je komt hoogstens 5 minuten vóór de afspraak aan. Je wordt ontvangen door de tantrika, en wordt vervolgens naar de kamer geleid. Er is een voorgesprek waarin de tantrika je drijfveren, wensen en grenzen aftoetst, en uitlegt wat er zal gebeuren. Vervolgens kan je douchen als je dat wenst. Je hult jezelf in een sarong. Voor de eignelijke massage begeleidt de tantrika je eventueel in een kort ritueel of meditatie, waarna je op de futon gaat liggen. In het eerste deel wordt je rugzijde gemasseerd. Vervolgens draai je je om en wordt de voorzijde gemasseerd. Eventueel ook de lingam of yoni. Je krijgt wat tijd om na te liggen en de ervaring te integreren. Na afloop kan je als je dat wil nogmaals douchen. Je tantrika komt daarna weer bij je op de kamer, waar je nog even kan napraten. 


Wordt er op een tafel gemasseerd? Welke olie gebruiken jullie?

Al onze tantrische massages worden uitgevoerd op een futon. Dat verzekert het meeste contactgevoel, creëert meer nabijheid en verbinding, en laat toe dat de tantrika het hele lichaam gebruikt bij het masseren. Alleen de lomi-lomi-massage wordt op een massagetafel gegeven.

Wij gebruiken rijstolie. Die is erg neutraal, reukloos, vlekvrij en gemakkelijk af te spoelen. We gebruiken geen aroma's of essentiële oliën. De massageolie wordt verwarmd tot 50 graden, wat een erg ontspannend effect geeft op de huid.


Mag ik de masseur/masseuse aanraken?

Bij een tantrische massage ga je helemaal in je eigen gevoel en ervaring. Je gaat als het ware op reis in jezelf. Het is dus niet de bedoeling dat je de tantrika actief gaat aanraken. In een energetische massage blijf je in je eigen beleving en raak je de masseur dus niet aan. In een sensuele massage kan er wél meer interactie en verbinding ontstaan. Maar ook dan blijf je in de ontvangende positie, hoewel jouw tantrika bepaalde aanrakingen kan toestaan. Dat wordt in het voorgesprek besproken. Het is nooit de bedoeling dat je als cliënt een actieve rol gaat spelen in de massage: leren helemaal ontvangen, in overgave gaan en genieten is iets wat velen niet gewoon zijn en wat je net door middel van tantrische massages kan onderzoeken en ervaren.


Is een tantrische massage hetzelfde als een erotische massage?

Zeker niet: er zijn meer verschillen dan gelijkenissen. Hoewel op het eerste gezicht gelijkaardige handelingen worden verricht, werkt een tantrisch masseur vanuit een erg verschillende mindset. Terwijl een erotische massage vooral mikt op opwinding, prikkeling, vernauwen van de zintuiglijke ervaring in dienst van bevrediging, ligt in een tantrische de nadruk op diepe ontspanning, doelloosheid, hartsverbinding, transformeren in plaats van exploderen van seksuele energie, verruimen van bewustzijn, openen van de zintuigen ... Waar je na een erotische massage wel voor een korte tijd een voldaan gevoel kan hebben, om vervolgens al snel opnieuw naar meer te verlangen, brengt een tantrische massage je in een toestand van lang werkende en diepe vervulling en intens geluk. Elke nieuwe tantramassage voert je verder je ervaring en bewustzijn in; een reis waarbij elk moment diep vervullend is, en je steeds meer gecenterd en in balans raakt.


Kan ik ook seks hebben?

Onze massages worden gegeven binnen de relatie tantrika-cliënt, wat niet hetzelfde is als een beleving binnen een koppel. Seksuele handelingen zoals penetratie of orale seks maken daar dus normaliter geen deel van uit. 

Binnen het koppel kan een tantrische massage evenwel zeker een perfecte aanloop zijn naar tantrische seks. De kwaliteit en intensiteit van de seksuele vereniging zal enorm toenemen door het beoefenen van tantra. Ook bestaat er in tantra zoiets als 'maithuna', wat de heilige vereniging van man en vrouw inhoudt. Die is alleen te ervaren na het doorlopen van vele voorbereidende meditaties en zuiveringsrituelen. 


Mag ik klaarkomen? Is er een 'happy ending'?

Aangezien tantra alles aanvaardt en integreert is ook een orgasme niet taboe. Alleen is dit geen einddoel, maar eerder één energetische ervaring tussen alle andere. Er wordt door de tantrika nooit bewust naar een orgasme toegewerkt. Wel wordt de seksuele (of Shakti-) energie vrijgemaakt en doorheen het lichaam gestuwd, waarna "witte" gelukzaligheids-energie van de kruin kan afdalen. Een 'happy ending' is dan ook een weinig tantrische uitdrukking. Eerder zeggen wij in tantra dat elk moment helemaal 'happy' is, en er nooit een 'ending' aan de ervaring komt. Door het regelmatig ontvangen van tantrische massages kan je leren minder piekervaringen nodig te hebben, maar het leven als een onophoudelijke stroom van gelukzaligheid te ervaren; je wordt als het ware multi-orgastisch, je ervaart alles als vervullend en extatisch.


Wat als ik (g)een orgasme heb?

In tantra is er geen 'moeten' aanwezig, alleen een totaal 'mogen'... Geen enkele ervaring, sensatie of energie wordt hoger aangeschreven dan een andere, alles wordt gelijk omhelsd en doorleefd. Zodoende is een orgasme net even oké als géén orgasme. Wat telt is dat je met je hele wezen in elke ervaring duikt, die helemaal toelaat, zonder oordeel of verwachting, zonder voor- of afkeer. Op die manier bevrijd je jezelf van verstikkende patronen en verwachtingen. Frustraties en remmingen, schaamte, angst en hoop smelten weg als sneeuw voor de zon. In plaats van dit alles komt een ongelimiteerde kracht om elk moment voluit van het leven te genieten.


Ik heb schaamte rond mijn lichaam. Kan ik dan toch genieten van een massage?

Schaamte is een menselijke emotie en mag er helemaal zijn. We schamen ons allemaal wel ergens voor. Door tantra leer je jezelf helemaal te aanvaarden zoals je bent, waardoor je schaamte als sneeuw voor de zon verdwijnt en je ten volle van je massage kan genieten. Een echte tantrika masseert elke persoon met precies evenveel overgave, aandacht, respect en liefde. Dat ervaar je ook echt tijdens je massage, zodat je in geen tijd verlost bent van alle schroom, onzekerheid, angst ...


Waarom naakt? Mag ik ook iets aanhouden?

Tantra beschouwt en benadert het menselijk lichaam als een heilige tempel, de plek waar en het middel waarmee we het Leven ten volle ervaren. Tantra gaat voorbij aan alle taboes of afwijzing. Het lichaam wordt helemaal aanvaard en in waarde hersteld. Naaktheid wordt beschouwd als onze natuurlijke staat van zijn, ontdaan van alle schaamte, begeerte, lust of afkeer. Toch wordt ook eventuele nog aanwezige schaamte niet veroordeeld of miskend. Iedereen kan met tantra starten vanaf het punt waar hij of zij zich bevindt. Daarom wordt in het voorgesprek getoetst naar de mate van spanning die nog rond naaktheid hangt. Er wordt samen gezocht naar en gezorgd voor een situatie waarin je als cliënt maximaal kan ontspannen, vertrouwen en in overgave gaan. In opvolgsessies kan er stapsgewijs meer ontspanning rond de naaktheid groeien.


Is jullie massage veilig en hygiënisch?

Bij Tantrananda houden wij de hoogste normen van hygiëne aan. Omgekeerd verwachten we ook van de cliënt een onberispelijke hygiëne. 

Een tantrische massage is volkomen veilig. Mocht je bepaalde gezondheidsproblemen hebben die van belang kunnen zijn in de behandeling, vragen wij dat vooraf te melden. Denk bijvoorbeeld aan hartkwalen, spataders, huidziekten ...


Ik ben niet jong/aantrekkelijk/slank ... ben ik dan toch welkom?

Natuurlijk wel! Een zuivere tantrische massage gaat over bewustzijn, liefde, aanvaarding, ervaren, genieten, stromen van energie enzovoort. 

Het is dan ook vanzelfsprekend dat iedereen zonder onderscheid en in gelijke mate recht heeft op al het voorgaande. Leeftijd, gewicht, geslacht, ras en geloof houden op te bestaan wanneer de ervaren tantrika zich openstelt en verbindt met jouw energie, met jouw hart, met jouw ziel. 


Ik ben een vrouw en voel me niet comfortabel bij een mannelijke masseur. Wat moet ik doen?

Het is volkomen te begrijpen dat je als vrouw een zekere schroom, of zelfs lichte angst ervaart bij de idee jezelf over te geven aan een man. Dan kan je uiteraard kiezen je te laten masseren door een vrouwelijke tantrika. Vaak is dit inderdaad een goede start omdat je dan misschien gemakkelijker kan ontspannen. Toch raden wij aan in dat geval te overwegen je massage te ontvangen door een man; zij het niet de eerste keer, dan toch zeker in een vervolgmassage. Daar zijn enkele redenen voor. Ten eerste mis je anders de kans om je van die angst bewust te worden en te transformeren, en ontdek je niet dat een man net even zacht, subtiel, geduldig, vertrouwenwekkend en invoelend kan zijn. Ten tweede speelt in een tantrische massage de polariteit tussen man en vrouw ook een rol in het opwekken en doorstromen van energie. Een vrouw-vrouw-ontmoeting dreigt misschien kracht te missen. In tantra wordt gewerkt met de Shakti- en Shiva-energie, en het samenbrengen ervan, wat extase creëert. Ook mag je erop vertrouwen dat een mannelijke tantrika door training perfect zijn seksuele energie beheerst.


Mag ik mijn partner meebrengen?

Ja. Dat kan zowel om je meer geborgen te voelen als om de ervaring te delen. In het voorgesprek bepalen we de rol van de partner: gaande van passieve toeschouwer tot actieve deelnemer tijdens de massage. In het laatste geval bepaalt de tantrika hoe en wanneer dat kan. Het is de bedoeling dat de partner de tantrika hierin volgt en niet zelf gaat beslissen of leiden. De tantrika blijft op elk moment degene die bepaalt wat er gebeurt. Om het voyeuristische element eruit te halen, wordt aan de partner gevraagd ook naakt of in sarong te blijven.


Ik wil niet dat mijn partner weet dat ik dit doe. Zijn jullie discreet?

Absoluut. Hoewel genieten van een tantrische massage helemaal niet iets is om je over te schamen of te verbergen voor je omgeving, weten wij uit eigen ervaring dat door een foutief begrip bij mensen men nog vaak op (voor)oordelen over tantra botst. Wij doen er dan ook alles aan om je in volledige discretie te ontvangen: je wordt nooit door ons gecontacteerd en je identiteit wordt aan niemand meegedeeld. Bovendien kan je hier uiterst discreet parkeren én cash betalen.


Kan ik ter plaatse douchen?

Je hebt steeds de mogelijkheid om te douchen vóór en na de massage. Het douchen vooraf valt echter binnen de geboekte tijd, de douche na afloop gaat niet af van je massagetijd. Wel vragen we om dit niet nodeloos te laten uitlopen zodat de volgende afspraak niet in het gedrang komt. Het gebruik van handdoeken is ook inbegrepen.


Wat is allemaal inbegrepen in de aangegeven prijs?

De aangegeven prijs omvat steeds: een voorgesprek, eventuele meditatie en/of tantrisch ritueel, de massage zelf, integratietijd en eventueel douchen vóór en na.

Er staat steeds een karaf met vers water.


Shiva